Suïcidepreventie

Wij bieden diverse opleidingen suïcidepreventie aan. Wij hebben ons gespecialiseerd in kortdurende opleidingen voor niet-hulpverleners. Mensen die bijvoorbeeld beroepshalve veel op treinstations of langs het spoor lopen. En die daar geconfronteerd kunnen worden met wanhopige of verwarde mensen. Of mensen die wel cliëntencontact hebben, maar geen therapeut of hulpverlener zijn. Mensen in zorginstellingen bijvoorbeeld.

Veel mensen zien het leven langdurig of tijdelijk niet meer zitten. In veel beroepen kun je hier ook als niet-hulpverlener mee te maken krijgen

Wij willen deelnemers de handvatten bieden om op een respectvolle èn veilige manier contact te leggen. Zodat de ander bereid is mee te gaan naar een veilige plek. Vervolgens bieden wij opties aan voor de overdracht. Ook leren we hoe dit op een goede wijze kan. Zodat de betrokkene voelt dat hij/zij van waarde is. En niet ervaart alleen maar tot last te zijn (Wat immers één van de gedachtes van suïcidale personen kan zijn).

In de workshop suïcidepreventie voor niet-hulpverleners leert u:

  • Signalen herkennen
  • Feiten en fabels betreffende suïcidale personen
  • Op een veilige manier te benaderen en contact te leggen
  • Handvatten voor een gesprekje
  • Aan welke hulpverlener u de betrokkene kunt overdragen
  • Hoe u dit op een goede wijze doet

Het doel is uitdrukkelijk niet om zelf hulpverlener te worden. Het doel is contact leggen, zodat u naar de juiste hulp kunt doorverwijzen.

Pragmavision heeft de 1-daagse opleiding suïcidepreventie reeds voor 4.000 medewerkers die werkzaam zijn in de spooromgeving verzorgd.

Ook verzorgen wij opleidingen en thema-bijeenkomsten “Suïcidepreventie voor zorgverleners” (mensen die werkzaam zijn in zorginstellingen, thuiszorg, verpleging, fysiotherapeuten etc.). In deze opleiding leert u signalen die kunnen duiden op suïcidale gedachten bespreekbaar te maken. U krijgt inzicht in de opbouw van suïcidale gedachten naar suïcidaal gedrag. Er is aandacht voor feiten en fabels, en manieren om het gesprek te voeren. De opleiding richt zich uitdrukkelijk op het eerste bespreekbaar maken van de suïcidale gedachten, niet op de verdere begeleiding.