Vergaderen en beslissen als (project-)team

We kennen ze allemaal; niet-productieve teamvergaderingen die als tijdverspilling worden ervaren. Ze vreten energie en leveren bij voortduring weinig op. En als er dan een beslissing moet worden genomen wordt het een compromis waar de volgende vergadering weer op wordt teruggekomen. Vergaderen en beslissen als team is veelal een “zware bevalling”.

Wij beschouwen vergaderen als een team-verantwoordelijkheid. We kijken niet alleen naar de voorzitter maar we gaan met het complete team aan de slag. Ons uitgangspunt? De vergadering is de plek waar de effectiviteit van samenwerken van het team zich bij uitstek manifesteert!

Op een pragmatische en effectieve wijze besteden we aandacht aan de voorbereiding, de vergaderstructuur en de wijze van besluitvorming. We leggen het vergaderpatroon van het team bloot waarbij we nieuwe inzichten rondom gezamenlijk overleggen introduceren. We leren teams beargumenteren en omgaan met irritaties of spanningen tijdens het overleg.

Onze aanpak is geschikt voor management- en projectteams die op regelmatige basis met elkaar overleggen. We maken graag gebruik van vernieuwende inzichten als Deep Democracy en scrum- methodieken.

Tip: pas de pizza-regel toe, niet meer dan 8 personen aan de vergadertafel of op het scherm.

We vergaderen gemiddeld minimaal 1 dag per week, veel van ons nog veel meer. Het kost volgens een inschatting 60 miljard per jaar. Daar moet toch iets beters van te maken zijn!